Novice

Oprema Ravne uspešna na razpisu za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija

V okviru prvega roka Javnega razpisa Interreg V-A Slovenija-Avstrija je bilo oddanih 52 projektnih vlog. Odobrenih je bilo 13 projektnih predlogov, med njimi tudi projekt MMO3D, kjer ima Oprema Ravne vlogo vodilnega partnerja. Ostali partnerji na projektu so Fakulteta za elektrotehniko, Laboratorij za robotiko iz Ljubljane, Roboteh d.o.o. iz Šentjurja pri Celju, Wood Carinthian Competence Center in Fachhochschule Kärnten iz Avstrije.

V okviru projekta bo razvita demonstracijska robotska celica za 3D tisk lahkih materialov s karbonskimi ali naravnimi vlakni, ki se zaradi svojih dobrih lastnosti vedno bolj uporabljajo v različnih industrijah. Razvita bo tehnologija in orodje, ki bo omogočalo 3D tiskanje poljubnega izdelka na podlagi 3D modela s pomočjo robota, ki bo tiskal vlakna v smeri delovanja sil. Nova tehnologija bo tako omogočala izdelavo tudi geometrijsko kompleksnejših izdelkov iz visokotrdnostnih lahkih materialov. Robotska celica bo zasnovana kot mobilna enota in bo tako na voljo tudi za demonstracijo in učenje. 

Naslednji članek Na sejmu eCarTec in Materialica v München-u smo prejeli ZLATO PRIZNANJE